STELIOS_ROUMELIOTHS_franchise_success_awards_2021

«Η επιλογή των κατάλληλων franchisees, σημαντικός παράγοντας για τη μακροβιότητα της Coffee Lab»

Tο δίκτυο Coffee Lab τιμήθηκε στα THE FRANCHISE SUCCESS AWARDS 2021, ως GOLD WINNER Franchise Network Growth, για την εντυπωσιακή ανάπτυξη που έχει σημειώσει, δίνοντας ώθηση συνολικά στον χώρο του franchising. «Ευχαριστούμε ιδιαίτερα το Franchise Success Μedia Group για τη βράβευση. Είναι πολύ σημαντικό για εμάς το συγκεκριμένο βραβείο, καθώς αποτελεί επιβράβευση όλης της σκληρής δουλειάς που κάνουμε», αναφέρει ο Στέλιος Ρουμελιώτης, Ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της Cοffee Lab.

coffee-lab-franchise-network-growth-award

Κύριε Ρουμελιώτη, ποιες πρακτικές ακολούθησε το δίκτυο Coffee Lab ώστε να επιτύχει αυτή την ανάπτυξη;

Για την Coffee Lab, η στρατηγική ανάπτυξης είναι οριζόντια και κάθετη. Φροντίζουμε να εξελιχθεί σε επιτυχία η συνεργασία με κάθε νέο franchisee και ταυτόχρονα, διευρύνουμε γεωγραφικά το δίκτυο. Είμαστε εντός στόχων, κυρίως γιατί η πρότασή μας προς τους νέους franchisees είναι ξεκάθαρη και διασφαλίζει υψηλό περιθώριο κέρδους ανεξαρτήτως τζίρου.

coffee-lab-katastima-franchise-success-awards-2021

 

Κατά την άποψή σας, ποιες είναι οι ανάγκες του σύγχρονου καταναλωτή και με ποιον τρόπο το δίκτυο Coffee Lab ανταποκρίνεται σε αυτές;

Το όραμά μας είναι να προσφέρουμε στην αγορά μονοποικιλιακο καφέ μοναδικής ποιότητας. Ο καταναλωτής έχει ανάγκη για ποιοτικό καφέ αλλά και να γνωρίζει το προφίλ του καφέ που φτάνει στην κούπα του. Η φιλοσοφία μας στηρίζεται σε 3 βασικούς πυλώνες:

DIRECT TRADE. Αγοράζουμε την πρώτη ύλη απευθείας από τους παραγωγούς χωρίς μεσάζοντες. Με αυτό τον τρόπο είμαστε σε άμεση επικοινωνία με τους αγρότες και διασφαλίζουμε την καλύτερη δυνατή ποιότητα του προϊόντος αλλά συντελούμε και στην βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.

SUSTAINABILITY. Παρακολουθούμε τον καφέ μας έτσι ώστε να διασφαλίζουμε τη βιώσιμη καλλιέργεια και τις δίκαιες συνθήκες εργασίας. Έτσι, όχι μόνο εξασφαλίζουμε κορυφαίας ποιότητας καφέ αλλά γνωρίζουμε και τα ιδιαίτερα γευστικά χαρακτηριστικά κάθε σοδειάς. Παράλληλα, στο πλαίσιο της φιλοσοφίας μας για full Sustainability, προσπαθούμε συνεχώς να μειώσουμε το οικολογικό μας αποτύπωμα.

FULL TRACEABILITY. Γνωρίζουμε όλες τις πληροφορίες για κάθε κόκκο που φτάνει στην παραγωγή μας. Δίνουμε ιδιαίτερη σημασία τόσο στην ποιότητα όσο και στην ηθική της αλυσίδας εφοδιασμού.

coffee-lab-franchise-success-awards-2021

Τι αλλαγές έφερε η πανδημία Covid-19 στην εστίαση και με ποιον τρόπο τα καταστήματα Coffee Lab ανταποκρίνονται στις νέες συνθήκες;

Είναι αλήθεια ότι η πανδημία έπληξε σε μεγάλο βαθμό την εστίαση. Το σημαντικό για εμάς είναι η ζωή και υγεία των ανθρώπων του δικτύου μας αλλά και των πελατών μας. Δεν έπληξε τόσο την παραγωγή, δημιούργησε όμως προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα λόγω των αυξημένων μέτρων ασφαλείας που έφεραν σοβαρές καθυστερήσεις στις μεταφορές. Η πρόβλεψή μας για στοκ, οι σταθερές μας συνεργασίες και η ύπαρξη δικής μας μονάδας επεξεργασίας του καφέ, μας επέτρεψαν να είμαστε απόλυτα συνεπείς προς το δίκτυό μας και προς τον τελικό καταναλωτή.

Πώς συμβουλεύετε – κατευθύνετε τους νέους συνεργάτες; Τι υποστήριξη τους παρέχετε;

Ο κάθε νέος μας συνεργάτης λαμβάνει τη συνολική υποστήριξη από την ομάδα μας από το Α ως το Ω. Είμαστε δίπλα σε κάθε νέο franchisee από την εύρεση του κατάλληλου σημείου για το κατάστημα, τον σχεδιασμό του καταστήματος μέχρι την εκπαίδευση του προσωπικού, τις καμπάνιες μάρκετινγκ & τη διατήρηση της ποιότητας. Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά την εκπαίδευση του προσωπικού, στην Coffee Lab πιστεύουμε ότι ο Barista πρέπει να είναι believer. Οι baristi των Coffee Lab είναι άρτια εκπαιδευμένοι σε όλες τις παρασκευές. Περνούν ένα ειδικό σχολείο όπου μαθαίνουν στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο τα μυστικά του καφέ. Γνωρίζουν τον τρόπο να αναδεικνύουν τα ιδιαίτερα γευστικά χαρακτηριστικά της κάθε ποικιλίας του.

coffee-lab1-franchise-success-awards-2021

 

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά ενός ισχυρού δικτύου και με τι κριτήρια επιλέγετε νέους συνεργάτες;

Η επιλογή ενός υποψήφιου franchisee είναι μια πολύ σημαντική διαδικασία για τη μακροβιότητα της εταιρείας μας. Ο υποψήφιος franchisee πρέπει να είναι προσηλωμένος και αποφασισμένος ότι μπορεί να «υπηρετήσει» το concept της Coffee Lab. H καθημερινή του ενασχόληση και η παρουσία του στο κατάστημα Coffee Lab είναι το βασικό κριτήριο και το κλειδί της επιτυχίας. Ο μοναδικός δρόμος για μια γρήγορη απόσβεση της αρχικής επένδυσης, είναι η καθημερινή συμμετοχή και εκπαίδευση του franchisee, ώστε να κατοχυρώνει την κερδοφορία του. Η καινοτομία του δικού μας concept και η διαφορετικότητα της Coffee Lab, είναι ότι μιλάμε για τις 4 μοναδικές ποικιλίες καφέ.

Τα χαρακτηριστικά ενός ισχυρού δικτύου Francisee είναι τα εξής:

Ο franchisor να βρίσκεται δίπλα στον franchisee  από την πρώτη στιγμή και σε όλη τη διάρκεια της εμπορικής συνεργασίας. Από την επιλογή του σημείου, τη διαμόρφωση του χώρου, την επιλογή και εκπαίδευση του προσωπικού και φυσικά την καθημερινή λειτουργία του καταστήματος. Είναι σημαντικό για την Coffee Lab το κάθε κατάστημα μας να έχει το δικό του Σύμβουλο Λειτουργίας, που είναι ο άνθρωπος κλειδί για την επιτυχία της επιχείρησης, καθώς παρέχει διαρκή υποστήριξη στον συνεργάτη/ franchisee. Επίσης, ο σχεδιασμός και η υλοποίηση μίας πρωτοποριακής μεθόδου εκπαίδευσης στο βραβευμένο εκπαιδευτικό μας κέντρο, καθώς και η συνεχόμενη διαφήμιση και επιμέλεια λανσαρίσματος των προϊόντων μας, ισχυροποιούν την παρουσία της Coffee Lab στον κλάδο της μικρής εστίασης και διαμορφώνουν ένα ισχυρό δίκτυο franchise, μέσα από μια πρωτοποριακή συνεργασία, χωρίς να επιβαρύνουν τον franchisee, με marketing και royalties fees. Ένα ομογενοποιημένο δίκτυο franchise είναι το κλειδί στην εμπορική επιτυχία.