dominos-Eugenio-Becerro-leuteris-gavgiotakis-franchise

Domino’s Pizza: «Προτεραιότητά μας να διασφαλίσουμε πως οι franchisees λειτουργούν κερδοφόρες επιχειρήσεις»

Το δίκτυο Domino’s Pizza, αναδείχθηκε χρυσός νικητής στην κατηγορία Food & Beverage Services Franchise, στα THE FRANCHISE SUCCESS AWARDS 2021. Το brand, παρά την πανδημία του Covid-19, προσαρμόστηκε σύμφωνα με τις ανάγκες του πελάτη και τα δεδομένα της περιόδου, πετυχαίνοντας ανάπτυξη κι ενίσχυση της ανταγωνιστικής του θέσης.

«Κάθε φορά που λαμβάνουμε μία βράβευση, είμαστε ιδιαίτερα ευγνώμονες και υπερήφανοι, καθώς αναγνωρίζονται οι κόποι και οι προσπάθειές μας. Θέλουμε οι franchisees μας να νιώθουν υπερήφανοι για την επιλογή τους να γίνουν μέλη της οικογένειάς μας. Στόχος μας δεν είναι απλώς να επεκτείνουμε το δίκτυο της Domino’s Pizza στην Ελλάδα αλλά να δημιουργούμε επιτυχημένες επιχειρήσεις. Να επιλέγουμε τα κατάλληλα καταστήματα, στα κατάλληλα σημεία, με τους κατάλληλους ανθρώπους! Αξίζει να σημειωθεί πως, το 98% των καταστημάτων της Domino’s Pizza διεθνώς, αποτελείται από franchise σημεία. Επομένως, αυτή η διάκριση μας βοηθά να χτίσουμε εμπιστοσύνη και να έρθουμε ακόμα πιο κοντά στο κοινό των υποψήφιων franchisees», αναφέρουν σε συνέντευξή τους στο FRANCHISE SUCCESS, o Λευτέρης Γαυγιωτάκης, Εμπορικός Διευθυντής και ο Eugenio Becerro, Market Leader της Domino’s Pizza στην Ελλάδα.

domino's-pizza-franchie-success-awards

 

Η Domino’s Pizza ένα από τα πιο αναγνωρισμένα brand, σε όλο τον κόσμο έχει διεισδύσει στην ελληνική αγορά και πλέον κατέχει ηγετική θέση στον χώρο της εστίασης. Με βάση την εμπειρία σας, από ποιους παράγοντες εξαρτάται η επιτυχία ενός διεθνούς master franchise στην ελληνική αγορά;

Καταρχάς, η Domino’s Pizza δεν διαθέτει μόνο franchise σημεία, αλλά κι εταιρικά, γεγονός που επιβεβαιώνει πως κατανοούμε τις ανάγκες της ελληνικής αγοράς αλλά και του καταναλωτικού κοινού. Θεωρούμε πως είναι πολύ σημαντικό να προσαρμοστεί το brand σύμφωνα με τις ανάγκες της τοπικής αγοράς. Η συνεργασία με ντόπιους προμηθευτές, η προσαρμογή της στρατηγικής μάρκετινγκ σύμφωνα με την κουλτούρα της ελληνικής αγοράς, είναι τα ζητούμενα. Δηλαδή, να μην προσπαθήσεις να αντιγράψεις τις ενέργειες στις οποίες προχωρά η Domino’s Pizza, στις Η.Π.Α. Για παράδειγμα, το 2012, κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, η εταιρεία χρειάστηκε να προσαρμοστεί στις εν λόγω συνθήκες, μειώνοντας τις τιμές των προϊόντων. Επομένως, ζωτικός παράγοντας για την επιτυχία του concept είναι να προσαρμόζεις το επιχειρηματικό μοντέλο, την κατάλληλη στιγμή, στο κατάλληλο σημείο και όχι να ακολουθείς στάνταρ ενέργειες για όλες τις τοποθεσίες.

domino's-pizza-food-and-beverage-services-franchise

Ποιες αλλαγές έχει επιφέρει η πανδημία του Covid-29, στον κλάδο της εστίασης αλλά και στην καταναλωτική συμπεριφορά;

Αναμφισβήτητα, η αγορά του delivery παρουσίασε σημαντική αύξηση, κατά τη διάρκεια του lockdown. Για την Domino’s Pizza, η υπηρεσία delivery είναι βασικό στοιχείο της επιχειρηματικής της δραστηριότητας. Oι περισσότερες πωλήσεις προκύπτουν από το website και το app της εταιρείας, επομένως, ήμασταν προετοιμασμένοι και δεν αντιμετωπίσαμε δυσκολίες ή καθυστερήσεις, όπως συνέβη σε άλλες επιχειρήσεις. Αλλαγή στην καταναλωτική συμπεριφορά, παρατηρήθηκε κυρίως, στο πρώτο lockdown. H ασφάλεια και η λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων για την αντιμετώπιση του Covid-19, το ποιοτικό φαγητό, σε συνδυασμό με ποιοτικό service, ήταν τα κύρια ζητούμενα από τους καταναλωτές. Όμως, στο δεύτερο lockdown τόσο το κοινό, όσο και οι επιχειρήσεις ήταν περισσότερο προετοιμασμένες. Γνωρίζαμε τι πρέπει να κάνουμε, για να διαφυλάξουμε την υγεία μας.

domino's-pizza-franchise-success-awards-2021

Ποια η συνταγή επιτυχίας του συστήματος franchise της Domino’s Pizza;

Κύρια προτεραιότητά μας είναι να διασφαλίσουμε πως οι franchisees του δικτύου λειτουργούν κερδοφόρες επιχειρήσεις. Αυτό, ξεκινά από τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στις Η.Π.Α. Είμαστε ξεκάθαροι με τους franchisees και στόχος όλων μας είναι η επιτυχία του κάθε συνεργάτη, ξεχωριστά.

Επίσης, η συνέπεια είναι ένας ζωτικός παράγοντας για τη μακροβιότητα των επιχειρήσεων. Μπορεί τα καταστήματα της Domino’s Pizza να είναι εύκολα στη διαχείριση αλλά πρέπει να εστιάζουμε σε βασικούς παράγοντες επιτυχίας, όπως το ποιοτικό προϊόν και το εξαιρετικό, άμεσο service. Επιπλέον, εστιάζουμε στην εικόνα μας. Όλοι οι διανομείς μας είναι περιποιημένοι, φορούν στολές, στις οποίες είναι ευδιάκριτο το logo της Domino’s. Επομένως, η συνέπεια στην ποιότητα των προϊόντων, των υπηρεσιών και στην εικόνα, αποτελούν παράγοντες της επιτυχίας.

domino's-pizza-franchise-PepperoniPizza_BonelessChicken

Απαιτείται διαφορετική υποστήριξη στους franchisees του σήμερα; Ποιες διαφορές εντοπίζετε σε σχέση με τα προηγούμενα έτη;

Αυτό που έχει αλλάξει είναι η συμμόρφωση με τα πρωτόκολλα υγιεινής, τα οποία έχει θεσπίσει το κράτος. Σίγουρα, υπάρχει περισσότερος έλεγχος πάνω σε αυτό το θέμα, εν συγκρίσει με τα προηγούμενα έτη, ώστε να διασφαλίσουμε την υγεία πελατών, υπαλλήλων και franchisees. Επιπλέον, μέλημά μας είναι να κατανοήσει ο συνεργάτης ποιες είναι οι ανάγκες των καταναλωτών στην πανδημία και πώς ενδέχεται να επηρεαστεί η επιχείρησή του από αυτή.