«Η καθημερινή πρόκληση ενός manager που ασχολείται με την ανάπτυξη ενός δικτύου είναι να εργάζεται προς την κατεύθυνση της Βιώσιμης ανάπτυξης οικοδομώντας μακροχρόνιες συνεργασίες» | Κωνσταντίνος Κωνσταντινόπουλος, Coffee Island

Ο κύριος Κωνσταντίνος Κωνσταντινόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος του Coffee Island, τιμήθηκε με το βραβείο EXCELLENCE IN FRANCHISE LEADERSHIP στα THE FRANCHISE SUCCESS AWARDS 2023 για την πορεία του στον χώρο του franchising όλα αυτά τα χρόνια αλλά και για τις καινοτόμες πρακτικές που υιοθετεί ο ίδιος και η ομάδα του, προκειμένου να αναπτύξουν τόσο το concept Coffee Island όσο και τον θεσμό του franchising στην Ελλάδα, συνολικά. «Τη διαφορά την κάνουν πάντα οι άνθρωποι, οι οποίοι ως θεματοφύλακες του οράματος και των αξιών, διαχέουν τα σωστά μηνύματα και τις καλές πρακτικές προς όλες τις κατευθύνσεις. Και τους ευχαριστώ για αυτό».

Ποιος είναι ο ρόλος του manager στην ανάπτυξη ενός δικτύου;

Η καθημερινή πρόκληση ενός manager που ασχολείται με την ανάπτυξη ενός δικτύου είναι να εργάζεται προς την κατεύθυνση της Βιώσιμης ανάπτυξης οικοδομώντας μακροχρόνιες συνεργασίες με ειλικρίνεια και διαφάνεια σε κάθε στάδιο των σχέσεων που δημιουργούνται. Να μπορεί όχι μόνο να φέρει νέες επενδύσεις που θα διευρύνουν το δίκτυο, αλλά να έχει την ικανότητα να κρίνει και να ενσωματώσει αρμονικά το νέο μέσα στο υφιστάμενο. Να χρησιμοποιεί την εμπειρογνωμοσύνη και τις δεξιότητές του για να διαχειριστεί την πολυπλοκότητα που χαρακτηρίζει τα δυναμικά δίκτυα franchise, υπηρετώντας σωστά τις απαιτήσεις του περιβάλλοντος μέσα στο οποίο συν-λειτουργεί και με σεβασμό στους ανθρώπους.

Οι σημερινοί επενδυτές αναζητούν το franchise concept που θα τους προσφέρει μια ολοκληρωμένη και συγκροτημένη συνεργασία με αυξημένες προοπτικές επιτυχίας.

Κατά την άποψή σας, τι χαρακτηρίζει έναν manager ως επιτυχημένο;

Για εμένα ο επιτυχημένος manager προσπαθεί να καλλιεργήσει τις ικανότητες αυτές που απαιτούνται προκειμένου να διοικήσει αποτελεσματικά ανθρώπους και ομάδες. Μέσα από τη θέση που βρίσκεται σε έναν οργανισμό, μεγιστοποιεί την προστιθέμενη αξία που προσφέρει, εξελίσσοντας συνεχώς τον εαυτό του αλλά παράλληλα διοχετεύοντας γνώση και εμπνέοντας τους ανθρώπους που δουλεύουν μαζί του. Έτσι, δημιουργούνται σχέσεις εμπιστοσύνης και επικοινωνίας οι οποίες λειτουργούν αποτελεσματικά υπέρ του όλου.

Τι αναζητά ο σημερινός franchisee από μια επιχειρηματική πρόταση στον χώρο της εστίασης;

 Οι σημερινοί επενδυτές αναζητούν το franchise concept που θα τους προσφέρει μια ολοκληρωμένη και συγκροτημένη συνεργασία με αυξημένες προοπτικές επιτυχίας. Η καινοτομία, η μείωση του επιχειρηματικού ρίσκου, η εμπιστοσύνη στην υλοποίηση της επένδυσης αλλά και η ικανότητα προσαρμογής σε συγκεκριμένες αγορές και ανάγκες που προκύπτουν, αποτελούν τα κύρια ζητούμενα του σύγχρονου υποψήφιου franchisee.

Γιατί το franchising αποτελεί ευκαιρία για κάποιον που θέλει να αποκτήσει τη δική του επιχείρηση;

Το franchising αποτελούσε και αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία για κάποιον που θέλει να αποκτήσει τη δική του επιχείρηση για πολλούς λόγους. Όταν εισέρχεστε στο franchising, αποκτάτε πρόσβαση σε ένα έτοιμο σύστημα λειτουργίας. Οι προϋποθέσεις για τη λειτουργία της επιχείρησης έχουν ήδη καθοριστεί και δοκιμαστεί, συμπεριλαμβανομένων των διαδικασιών, του προϊόντος ή της υπηρεσίας, του μάρκετινγκ και της διαχείρισης. Αυτό σας εξασφαλίζει μια σταθερή βάση για να ξεκινήσετε την επιχείρησή σας. Επιπρόσθετα, ένα γνωστό και επιτυχημένο Franchise συνήθως έχει ήδη καθιερώσει την επίγνωση της μάρκας του. Αυτό σημαίνει ότι έχετε το πλεονέκτημα της αναγνώρισης από το κοινό και των πελατών που έχουν ήδη εξασφαλίσει την εμπιστοσύνη τους στην εταιρεία. Αυτό μπορεί να μειώσει τον χρόνο και το κόστος που απαιτούνται για να δημιουργήσετε μια ισχυρή παρουσία στην αγορά. Εξίσου σημαντικό είναι και το γεγονός ότι ένα καλό σύστημα franchise παρέχει συνήθως στους συνεργάτες την απαραίτητη υποστήριξη και εκπαίδευση. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την παροχή εκπαιδευτικών προγραμμάτων, τεχνικής υποστήριξης, μάρκετινγκ, παροχή προϊόντων και υπηρεσιών, καθώς και συμβουλές σχετικά με τη διαχείριση της επιχείρησης. Η υποστήριξη αυτή μπορεί να βοηθήσει να αναπτύξετε τις ικανότητές σας και να αντιμετωπίσετε επιτυχώς τις προκλήσεις της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Τέλος, η συμμετοχή σε ένα σύστημα franchise δίνει τη δυνατότητα να μοιραστείτε εμπειρίες, βέλτιστες πρακτικές και να αποκομίσετε αμοιβαίο όφελος από τις γνώσεις και τις δεξιότητες άλλων επαγγελματιών στο δίκτυο.

Πώς επιτυγχάνετε τις υγιείς σχέσεις των συνεργατών του δικτύου σας;

Η ανάπτυξη του δικτύου μας, έρχεται μέσα από την επιτυχία του κάθε franchisee ξεχωριστά καθώς το σύστημα Franchise που εφαρμόζουμε, δεν στηρίζεται σε ένα «στεγνό» μοντέλο οικονομικής σχέσης, αλλά θέτει τον επαγγελματία ως άνθρωπο στο επίκεντρο. Μαζί, όμως, αντιμετωπίζουμε κάθε πρόκληση με σχέδιο και δράση, μένοντας πάντα πιστοί στο κοινό μας όραμα.

Το σύστημα Franchise που εφαρμόζουμε, δεν στηρίζεται σε ένα «στεγνό» μοντέλο οικονομικής σχέσης, αλλά θέτει τον επαγγελματία ως άνθρωπο στο επίκεντρο.

Σύμφωνα με την εμπειρία σας, ποια στοιχεία κάνουν μια πρόταση franchise ελκυστική και διαχρονική;

Σίγουρα το Franchising έχει προφανή συγκριτικά πλεονεκτήματα και το καθιστούν μια ελκυστική επιλογή. Για να διασφαλιστούν ωστόσο η διαχρονικότητα, που ίσως είναι και το πιο απαιτητικό ζητούμενο αλλά και η ελκυστική επιστροφή επένδυσης θα πρέπει η εκάστοτε πρόταση να έχει δομήσει στέρεα τα παρακάτω στοιχεία.

Επιτυχημένο επιχειρηματικό μοντέλο: Το μοντέλο αυτό πρέπει να έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό και να παρέχει τη δυνατότητα ανάπτυξης και κερδοφορίας στους συνεργάτες.

Υποστήριξη και εκπαίδευση: Ένα αξιόπιστο Franchise προσφέρει στους συνεργάτες συνεχή υποστήριξη και εκπαίδευση. Αυτό περιλαμβάνει την παροχή εκπαιδευτικών προγραμμάτων, τεχνικής υποστήριξης, μάρκετινγκ, παροχή προϊόντων και υπηρεσιών και γενικής συμβουλής για τη διαχείριση της επιχείρησης. Η υποστήριξη αυτή βοηθά τους συνεργάτες να αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις και να επιτυγχάνουν τους στόχους τους.

Συνεργασία και αμοιβαίο όφελος:. Η διαμοιρασμένη εμπειρία, οι βέλτιστες πρακτικές και η ανταλλαγή γνώσεων συμβάλλουν στην ανάπτυξη και την επιτυχία όλων των μελών του δικτύου.

Ευελιξία και προσαρμοστικότητα: Ένα διαρκές Franchise πρέπει να είναι ευέλικτο και προσαρμόσιμο στις μεταβαλλόμενες αγορές και ανάγκες των καταναλωτών. Η ικανότητα προσαρμογής σε νέες τάσεις, τεχνολογίες και προκλήσεις είναι ζωτικής σημασίας για την επιτυχία σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Τέλος, θα θέλαμε ένα σχόλιο για την βράβευσή σας ως Gold Winner Excellence in Franchise.

Η διάκριση δίνει μεγάλη χαρά σε εμένα προσωπικά, αποτελεί όμως τιμή για όλη την ομάδα μαζί με την οποία έχω την τύχη να εργάζομαι. Τη διαφορά την κάνουν πάντα οι άνθρωποι, οι οποίοι ως θεματοφύλακες του οράματος και των αξιών, διαχέουν τα σωστά μηνύματα και τις καλές πρακτικές προς όλες τις κατευθύνσεις. Και τους ευχαριστώ για αυτό.