INTERNATIONAL ADAPTIVE STRATEGY COFFEE ISLAND

“Η ένταξη ενός brand σε μια διεθνή αγορά απαιτεί μια πολυεπίπεδη προσέγγιση”

Το δίκτυο franchise Coffee Island  διακρίθηκε στα THE FRANCHISE SUCCESS AWARDS 2022, κατακτώντας το βραβείο GOLD WINNER INTERNATIONAL ADAPTIVE STRATEGY,  καθώς πέτυχε ταχεία κι αποτελεσματική διείσδυση σε διεθνείς αγορές.

H ομάδα του FRANCHISE SUCCESS συνομίλησε με τον κ. Κωνσταντίνο Κωνσταντινόπουλο, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Coffee Island για την βράβευση της εταιρείας, την στρατηγική διείσδυσης σε διεθνείς αγορές αλλά και τις αλλαγές στο οικονομικό περιβάλλον.

coffee island

Το δίκτυο franchise Coffee Island πέτυχε ταχεία κι αποτελεσματική διείσδυση σε διεθνείς αγορές στηρίζοντας ουσιαστικά όλους τους συνεργάτες του δικτύου. Ποια ήταν η στρατηγική που ακολουθήσατε για να φτάσετε σε αυτό το αποτέλεσμα;

Κλειδί στην προσπάθεια διείσδυσης είναι η ενσυναίσθηση της εκάστοτε αγοράς, η πιο απλά το να δούμε την κάθε νέα αγορά μέσα από τα μάτια του τοπικού καταναλωτή ώστε να παραδώσουμε αξία τόσο στον ίδιο όσο και στον τοπικό επιχειρηματία μέσα από ένα κατάλληλά προσαρμοσμένο μοντέλο που εδράζει στο ίδιο αξιακό σύστημα. Και αυτό με την δυνατότητα πάντα ουσιαστικής υποστήριξης από την εταιρεία μας με μια δομή που θα μπορεί όχι μόνο να βοηθήσει τα πρώτα καταστήματα αλλά πολύ περισσότερο να δημιουργήσει την βάση για ανάπτυξη δικτύου. Επιπλέον, επιλέγουμε προσεκτικά τους συνεργάτες μας ώστε να μοιραζόμαστε το ίδιο όραμα και να υπηρετούμε με το ίδιο πάθος αυτό που έχουμε σχεδιάσει, με σκοπό να εξασφαλιστεί κατά το δυνατόν μια επιτυχημένη, μακροχρόνια και win-win συνεργασία για τις δύο πλευρές.

Ποια είναι τα στοιχεία που εξετάζετε όταν διερευνάτε τη διείσδυση σε μια νέα αγορά;

Η δυναμική της αγοράς, ο ανταγωνισμός – διεθνής και τοπικός, το προφίλ του καταναλωτή και η αγοραστική του δύναμη, οι τοπικές καταναλωτικές συνήθειες, η εποχικότητα και οι τοπικές ιδιαιτερότητες της εκάστοτε αγοράς αποτελούν μερικές από τις παραμέτρους που μελετώνται σε βάθος ήδη από την πρώτες συζητήσεις μας με υποψήφιους συνεργάτες για την ένταξη του brand μας σε μια νέα αγορά.

Πως επηρέασαν το σύστημα franchise Coffee Island οι αλλαγές στα καταναλωτικά πρότυπα, το νέο ανταγωνιστικό περιβάλλον και οι προκλήσεις της εποχής;

Η εποχή με τις αλλαγές που επιφέρει, επιβάλει την ανάγκη για ενίσχυση της ψηφιακής εμπειρίας του καταναλωτή και την διασφάλιση της συνέχειας στην καθημερινή του επαφή με το brand από όπου και να βρίσκεται. Αυτό είναι αποτέλεσμα αφενός μεν της τεχνολογικής ανάπτυξης σε όλους τους τομείς και αφετέρου δε της υγειονομικής κρίσης που διανύουμε για 3η συνεχόμενη χρονιά. Πέραν των αναγκών για τήρηση μέτρων υγιεινής λόγω Covid-19, καλούμαστε να καλύψουμε μια γκάμα διατροφικών συνηθειών που γίνονται ολοένα και πιο συχνές, με διαφορετική ταχύτητα σε κάθε αγορά ωστόσο, όπως για παράδειγμα vegan, vegetarian, low calories, που επηρεάζει άμεσα και διαρκώς την προσφερόμενη προϊοντική γκάμα του εταιρικού μας μοντέλου. Επιπλέον, ως κοινωνικοί εταίροι σε τόσες διαφορετικές αγορές επιδιώκουμε σε κάθε ενέργειά μας το θετικό αντίκρισμά της   . Η απαιτούμενη διαρκής έρευνα και μελέτη για την υλοποίηση καθώς και την εφαρμογή όλων των παραπάνω επηρεάζει την λειτουργία και τις δομές της εταιρίας μας και την αλληλεπίδραση με τους συνεργάτες μας.

coffee island

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά και οι ανάγκες του σύγχρονου franchisee και με ποιον τρόπο το δίκτυο Coffee Island ανταποκρίνεται σε αυτές;

Οι συνεργάτες μας είναι πλέον πολύ εξοικειωμένοι με τα συστήματα franchise και τα διάφορα μοντέλα συνεργασίας. Εξετάζουν πολυάριθμα κριτήρια, αναζητούν το σύστημα franchise που θα τους προσφέρει μια ολοκληρωμένη και συγκροτημένη πρόταση, με γνώμονα την ελαχιστοποίηση του επιχειρηματικού τους ρίσκου.

Από την πλευρά μας προσφέρουμε καινοτομία, μεταλαμπαδεύουμε την αγάπη μας, τις γνώσεις και την τεχνογνωσία μας για τον καφέ και την απρόσκοπτη λειτουργία ενός καταστήματος καλύπτοντας τις ανάγκες του σύγχρονου franchisee και επιτυγχάνοντας σωστές και μακροχρόνιες συνεργασίες.

Πώς επιλέγετε έναν master franchisee;

Ένα από τα βασικά μας κριτήρια είναι να μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες και το ίδιο όραμα, καθώς μόνο τότε επιτυγχάνεται ο στόχος μιας κεντρικής συνεργασίας για μια αγορά. Επιπλέον, η καλή γνώση της τοπικής αγοράς, η δυνατότητα του υποψηφίου master franchisee για επέκταση του brand μας σύμφωνα με τους από κοινού συμφωνηθέντες στόχους, η προσήλωση και η ευελιξία αποτελούν μερικούς από τους παράγοντες που εξετάζονται για να την λήψη απόφασης για μια κεντρική συνεργασία.

Ποιοι παράγοντες διασφαλίζουν τη μακροχρόνια και διαχρονική επιτυχία ενός δικτύου Franchise σε μια νέα αγορά, αλλά και του master franchisee;

Η εταιρία πρέπει να προσαρμοστεί στα δεδομένα της νέας αγοράς και να προσαρμόζεται συνεχώς στις εκάστοτε συνθήκες και στις εξελίξεις πάσης φύσεως – οικονομικές, κοινωνικές, περιβαλλοντολογικές. Για την επίτευξη αυτής της προσαρμογής δημιουργούμε μια κουλτούρα δυναμικής και συνεχούς αλληλεπίδρασης με τους  συνεργάτες μας με σκοπό την καλύτερη γνώση της αγοράς, την διαρκή εξέλιξη των προϊόντων και των προσφερόμενων υπηρεσιών ώστε να είμαστε συνεχώς ελκυστικοί προς τον τελικό καταναλωτή.

Ντουμπάι coffee island

Είναι αναγκαία η προσαρμογή του concept ανάλογα με την αγορά-στόχο;

Καθώς αποστολή μας μας είναι η διασφάλιση μια μοναδικής καθημερινής εμπειρίας και αυτό μεταφράζεται με διαφορετικό τρόπο σε κάθε αγορά – είτε αναφερόμαστε σε διαφορετική χώρα, είτε σε διαφορετικές αγορές εντός της ίδιας χώρας,  είναι αναγκαία η προσαρμογή του concept. Για παράδειγμα, το πρόσφατο μοντέλο καταστήματος «Coffee Little Island» είναι προσαρμοσμένο στις σύγχρονες ανάγκες τόσο των καταναλωτών όσο και των επενδυτών σε περιοχές με έντονη τουριστική κίνηση, με μικρή πληθυσμιακή κάλυψη ή σε περιφερειακές περιοχές μεγάλων αστικών κέντρων.

Τι διαφορετικές υποδομές απαιτούνται σε ένα δίκτυο όταν θέλει να αναπτυχθεί επιτυχημένα σε μια διεθνή αγορά;

Η ένταξη ενός brand σε μια διεθνή αγορά απαιτεί μια πολυεπίπεδη προσέγγιση. Εκτός από την μελέτη της αγοράς και την πλήρη κατανόηση των τοπικών συνηθειών ουσιαστικά η νέα δομή εξελίσσεται παράλληλα με την ανάπτυξη του δικτύου με αφετηρία μια ταυτόσημη αλλά μικρότερη στο ξεκίνημα δομή που διασφαλίζει μια στέρεα υποστήριξη δικτύου. Από το βήμα αυτό και έπειτα  η δομή ακολουθεί τις νόρμες της συγκεκριμένης αγοράς όπου δημιουργεί ή εξελίσσει τις υποδομές που απαιτούνται ανάλογα με τις ανάγκες.

Κατά τη γνώμη σας, τι έχει να προσφέρει το franchising στον κλάδο της εστίασης;

Το franchise παρέχει στους επενδυτές την δυνατότητα της αυτοαπασχόλησης και ταυτόχρονα της ασφάλειας μέσω της «ομπρέλας» ενός ισχυρού brand με εδραιωμένη φήμη και ισχυρή πελατειακή βάση. Προσφέρει μια ολοκληρωμένη επιχειρηματική πρόταση, εξειδίκευση στον κλάδο, διαρκή υποστήριξη, εντατική παρακολούθηση των εξελίξεων της αγοράς, εκπαίδευση, κεντρικές συνεργασίες και τεχνογνωσία. Ο επενδυτής μπορεί έτσι να εξασφαλίζει την επένδυσή του στον μέγιστο βαθμό και την μακροπρόθεσμη επιτυχημένη λειτουργία της επιχειρηματικής δραστηριότητας του.

Tέλος, θα θέλαμε ένα σχόλιο για τη βράβευσή σας, ως GOLD WINNER INTERNATIONAL ADAPTIVE STRATEGY.

Θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε θερμά για αυτήν την διάκριση. Είναι μεγάλη μας χαρά που η εταιρεία μας συνεχίζει να λαμβάνει διακρίσεις, όχι μόνο για την παρουσία της στην Ελλάδα, όπου δραστηριοποιείται πλέον περισσότερα από 20 χρόνια, αλλά και το διεθνές της αποτύπωμα. Αυτή η διάκριση μας παροτρύνει ακόμα περισσότερο, να συνεχίσουμε με αφοσίωση στους στόχους μας και να κάνουμε τους ανθρώπους της εταιρίας και τους συνεργάτες της ξανά και ξανά περήφανους.