GOLD WINNER OUTSTANDING CONTRIBUTION TO FRANCHISING- ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΩΣΤΑΚΗΣ

Ο ρόλος του νομικού συμβούλου franchise για επιτυχημένη ανάπτυξη

Ο κύριος Κωστάκης αναδείχθηκε GOLD WINNER OUTSTANDING CONTRIBUTION TO FRANCHISING στα FRANCHISE SUCCEESS AWARDS 2022 .

Με το βραβείο Outstanding Contribution to Franchising, επιβραβεύεται η συμβολή του κύριου Κωστάκη στην ενίσχυση και ανάπτυξη του Franchising στην ελληνική αγορά. Συγκεκριμένα αναγνωρίζεται:

  • Η επιστημονική, εξαιρετική συμβολή στη νομική τεκμηρίωση του franchising στην ελληνική αγορά
  • Το ήθος και η συνέπεια απέναντι στον θεσμό και την κοινότητα του franchising στην ελληνική αγορά
  • Η αποτελεσματική και γενναιόδωρη μεταφορά της τεχνογνωσίας
  • Η ουσιαστική στήριξη σε επιχειρηματίες -franchisees και franchisors- κι εμπλεκόμενους στον χώρο του franchising.

Μια παλιά τακτική στον χώρο του franchise, είναι η αντιγραφή υφιστάμενων συμβάσεων άλλων αλυσίδων. Τι θα συμβουλεύατε τους νέους franchisors;

Καλό θα ήταν να μην ακολουθείται η συγκεκριμένα τακτική καθώς κάθε δίκτυο και σύστημα franchise έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες. Ιδιαιτερότητες που πρέπει να αποτυπώνονται ακριβώς στη σύμβαση franchise. Αν λοιπόν, καταφεύγουν, για την αποφυγή κόστους, στην αντιγραφή υφιστάμενων συμβάσεων υπάρχει ο πολύ μεγάλος κίνδυνος να χρησιμοποιούν σύμβαση που δεν ταιριάζει τις ιδιαιτερότητες του δικού τους δικτύου. Υπάρχει η περίπτωση να είναι και τελείως αντίθετο με τις ανάγκες του δικτύου.

Οι σοβαροί franchisors συνηθίζουν πλέον να απευθύνονται σε δικηγόρους και μάλιστα σε εξειδικευμένους. Υπάρχει όμως, και μια μερίδα που αντιγράφει υποδείγματα. Τακτική που επίσης δεν είναι ενδεδειγμένη καθώς μπορεί να προκύψουν τα παραπάνω προβλήματα.

Έχετε συνεργαστεί τα τελευταία 30 χρόνια με πολλούς και διαφορετικούς franchisors. Ποια είναι τα στοιχεία ενός επιτυχημένου franchisor;

Πρώτο και κύριο, είναι να έχει δοκιμάσει το concept και την τεχνογνωσία. Δηλαδή να μην δοκιμάσει αν το σύστημα του είναι κάλο ανοίγοντας 2-3 καταστήματα franchise. Καλό θα ήταν να έχει δοκιμάσει με πιλοτικά καταστήματα που ανήκουν στον ίδιο. Να τεστάρει σε ένα διάστημα 12 με 18 μήνες, τι προβλήματα μπορεί να έχει η εφαρμογή της ιδέας του στην πράξη. Διαφορετικά μπορεί να βρεθεί στον κίνδυνο, ξεκινώντας την ανάπτυξη μέσω συνεργασιών franchise, η ιδέα αυτή να ευτελιστεί.

Το δεύτερο είναι να είναι οργανωμένος δηλαδή να έχει στήσει εκείνη την υποδομή ώστε να μπορεί να στηρίξει το δίκτυο. Τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό  όσο και σε υλικοτεχνική υποδομή. Βεβαίως οι υπηρεσίες που θα παρέχει και τα προϊόντα που θα προσφέρει θα πρέπει και αυτά να είναι δοκιμασμένα. Από αυτά φαίνεται και η σοβαρότητα του κάθε franchisor.

Έχετε συμβουλεύσει – καθοδηγήσει σημαντικό αριθμό franchisor και κατά τη φάση διεθνούς ανάπτυξης τους. Ποια είναι τα σημεία αιχμής που πρέπει να διασφαλιστούν;

Το πρώτο και κύριο είναι η εξεύρεση του κατάλληλου master franchisee ή του κατάλληλου area developer. Δηλαδή στη χώρα που έχουν επιλέξει, να βρουν το κατάλληλο πρόσωπο το οποίο θα αναλάβει τη δημιουργία του δικτύου. Κατά δεύτερον ,να ελέγξουν την αγορά της χώρας, ειδικά σε χώρες που βρίσκονται μακριά από την δική μου κουλτούρα, γλώσσα, συνήθειες. Εκεί, λοιπόν, καλό είναι να επισκεφτούν την χώρα και να την γνωρίσουν. Τις ιδιαιτερότητες, τον ανταγωνισμό κ.λ.π. Να μιλήσουν ενδελεχώς με τον τοπικό επιχειρηματία.

Γιατί το franchising αποτελεί ευκαιρία για κάποιον που θέλει να αποκτήσει τη δική του επιχείρηση;

Πολύ απλά επειδή δεν χρησιμοποιεί ένα άγνωστο όνομα για να ανοίξει ένα κατάστημα αλλά ένα αναγνωρισμένο σήμα. Διαφορετικό είναι να ανοίξω ένα μαγαζί εστίασης, για παράδειγμα, που δεν το ξέρει κάνεις και διαφορετικό να ανοίξω ένα μαγαζί εστίασης κάτω από μια συγκεκριμένη αναγνωρισμένη επωνυμία που την ξέρει όλος ο κόσμος. Εκεί η πελατεία θα έρθει γιατί γνωρίζει το συγκεκριμένο σήμα.

Και επίσης κάνεις μια επένδυση σε ένα έτοιμο επιχειρηματικό μοντέλο που είναι άρτιο και δοκιμασμένο. Έχεις λοιπόν, μια πετυχημένη συνταγή που πρέπει να ακολουθήσεις κατά γράμμα.

Κατά την άποψη σας, τι ψάχνει ένας νέος franchisee από μια πρόταση franchise;

Θεωρώ ότι ψάχνει 3 πράγματα. Πρώτον το ύψος της επένδυσης, δεύτερον το είδος του προϊόντος ή της υπηρεσίας και τρίτον την αναγνωσιμότητα. Αυτά είναι τα βασικά, στη συνέχεια ψάχνει έναν οργανωμένο και σοβαρό επιχειρηματία και μια υποστήριξη που θα τον βοηθήσει στα πρώτα του βήματα και μετέπειτα.

Σύμφωνα με την εμπειρία σας, ποια στοιχεία κάνουν μια πρόταση franchise της ελκυστική και διαχρονική;

Εκτός από τα παραπάνω, μια πρόταση franchise πρέπει να είναι και πρωτότυπη. Υπάρχουν υπηρεσίες και προϊόντα ου με την πρωτοτυπία είναι ιδιαίτερα ελκυστικά. Όσον αφορά την διαχρονικότητα καλύτερο είναι για κάποιον να μπει σε ένα δίκτυο που είναι επώνυμο και έχει αποδείξει την αντοχή του στο χρόνο. Όχι βέβαια, ότι κάποιο καινούργιο δεν μπορεί να καταστεί διαχρονικό με την πάροδο του χρόνου αλλά αυτό δεν μπορούμε να το ξέρουμε εκ των προτέρων.

Πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος ενός συμβούλου για έναν franchisor ή για έναν franchisee; Ποια είναι τα χαρακτηριστικά ενός καλού νομικού συμβούλου franchisee;

Είναι πολύ σημαντικός ο ρόλος του συμβούλου καθώς στο παρελθόν, πολλοί που προσπάθησαν να δημιουργήσουν ένα δίκτυο από μόνοι τους τελικά  έγινε με πολλά λάθη. Επομένως, πρέπει να πάνε στους ειδικούς. Όπως άλλωστε και σε κάθε δουλειά, καλό είναι να απευθυνόμαστε στους επαγγελματίες που έχουν ειδίκευση. Άτομα που έχουν εμπειρία, γνωρίζουν το αντικείμενο και ξέρουν πως να στήσουν ένα σύστημα ή να λύσουν προβλήματα  που μπορεί να προκύψουν.

Καλός νομικός σύμβουλος franchise θεωρείται εκείνος που έχει εμπειρία και η ενασχόληση με το αντικείμενο και ειδικά όταν ασχολείται μόνο με αυτό το αντικείμενο.

Τέλος, θα θέλαμε ένα σχόλιο για τη βράβευσή σας ως GOLD WINNER OUTSTANDING CONTRIBUTION TO FRANCHISING.

Πρώτα από όλα θα ήθελα να δώσω έναν έπαινο για την ιδέα και βεβαίως χαίρομαι πολύ μου είμαι μέσα στους νικητές. Είμαι μια αναγνώριση της 30ετούς πορείας μου στο χώρο του franchising.