Franchisee Of the Year 2022- Νικόλαος Σαγρής

“Οι νέοι franchisees αναζητούν μια αποδοτική επιχειρηματική πρόταση που θα αντέξει και θα ξεχωρίζει έναντι του ανταγωνισμού”

Ο κύριος Νικόλαος Σαγρής αναδείχθηκε Best Franchisee of the Year στα Franchise Succeess Awards 2022.  Με αυτό το βραβείο επιβραβεύεται η συνολική  συνεισφορά του κύριου Σαγρή στον θεσμό του franchising, στο δίκτυο που ενταχθήκατε καθώς και η δέσμευση, το πάθος για επιτυχία, η συνέπεια στην εφαρμογή καλών πρακτικών, συστημάτων και διαδικασιών. Μια πορεία που χαράζει ένα σημαντικό αποτύπωμα στην αγορά του franchising, δείχνοντας έναν διαφορετικό δρόμο για επαγγελματική ανέλιξη και προσωπική ευημερία

Με βάση της εμπειρίας σας ποια είναι τα χαρακτηριστικά ενός πετυχημένου franchisee;

Καταρχήν θα πρέπει να είναι προσεκτικός στο franchise που «παίρνει». Επίσης θα πρέπει να έχει όρεξη και πάθος για αυτό που κάνει. Να βαδίζει παράλληλα με την εταιρεία που έχει υπογράψει franchise και να προσπαθεί καθημερινά να γίνεται καλύτερος. Δεν χρειάζεται να έχεις κάποιες δεξιότητες απλά να έχει «τα μάτια του ανοιχτά» και να αγάπη για τη δουλειά του. Να έχει αντίληψη και γνωρίζει πως λειτουργεί το κατάστημα του.

Τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότεροι επενδυτές επιλέγουν συστήματα Franchise για να αποκτήσουν τη δική τους επιχείρηση. Ποια είναι τα πλεονεκτήματα που προσφέρει μια πρόταση franchise;

Το να ανοίξεις ένα δικό σου μαγαζί από την αρχή σημαίνει ότι πρέπει να τα «φτιάξεις» όλα από την αρχή. Στην περίπτωση του franchise, έχεις ένα σύστημα έτοιμο. Αναγνωρισημότητα, εγγυημένα αποτελέσματα, οργανωμένο περιβάλλον, εξειδικευμένο marketing και ταχύτητα αποφάσεων, είναι τα βασικά εργαλεία που σου προσφέρονται από την πρώτη μέρα. Σε αυτά προσθέτουμε βέβαια την τεχνογνωσία, τους προμηθευτές και όλες τις λειτουργίες. Ο νέος συνεργάτης δεν χρειάζεται να ψάξει για όλα αυτά, ούτε να πειραματιστεί. Σου δίνει μια σιγουριά και ασφάλεια σε θέματα που δεν γνωρίζεις.

Ποιοι παράγοντες διασφαλίζουν τη μακροχρόνια, διαχρονική και ανταγωνιστική επιτυχία ενός δικτύου Franchise, αλλά και του franchisee;

Η μαμά εταιρεία πρέπει να έχει θέσει τις σωστές βάσεις. Θα πρέπει να έχουν τεθεί οι σωστές βάσεις ώστε κα οι πλευρές να είναι κερδισμένες. Πρέπει η εταιρεία να είναι σταθερή στις απόψεις και να κρατάει στεγανά όσον αφορά την ποιότητα και τις λειτουργίες του καταστήματος και αντίστοιχα ο franchisee αυτά τα στάνταρντ να τα σέβεται και να τα ακολουθεί. Ένα πετυχημένο σύστημα franchise πρέπει να απαρτίζεται από άτομα που έχουν όρεξη για δουλειά, πάθος και αγάπη για την εταιρεία.

Ένας άλλος πολύ σημαντικός παράγοντας είναι οι καλές σχέσεις μεταξύ franchisor και franchisees. Είναι το Α και το Ω αν μιλάμε για ένα υγιές δίκτυο. Ο franchisor πρέπει να βρίσκεται πάντα στο πλευρό των συνεργατών του, να τους παρέχει υποστήριξη, ασφάλεια και κατανόηση. Από την μεριά τους οι franchisees πρέπει να ακολουθούν πιστά τις ανάγκες του καταστήματος του, να έχουν διάθεση για συνεργασία και να επιδιώκουν το δίκτυο να αναπτύσσεται και να πορεύεται σωστά.

Τι αναζητούν οι νέοι franchisees από μια επιχειρηματική πρόταση franchise;

Σε πρώτη φάση αναζητούν μια πρόταση που είναι χαμηλού ρίσκου και έχει χαμηλή επένδυση. Μια επιχειρηματική πρόταση που θα είναι αποδοτική, κάτι που θα μπορεί να αντέξει και να ξεχωρίζει έναντι του ανταγωνισμού. Ένα καλό προϊόν που θα αρέσει στον κόσμο ώστε να επενδυτής να βγάλει κέρδος.  Επίσης, ο νέος συνεργάτης ψάχνει να βρει μια εταιρεία που είναι δίπλα του σε κάθε περίπτωση. Είτε καλή είτε δύσκολη. Μια εταιρεία που ακόμα κι αν «λυθεί» η συνεργασία θα μεριμνήσει ώστε ο συνεργάτης να έχει την μικρότερη ζημιά.

Στην πολυετή σας εμπειρία, έχει υπάρξει και franchisee αλλά και ανεξάρτητος επαγγελματίας; Κατά τη γνώμη σας, ποιες είναι οι διαφορές;

Στην περίπτωση του ελεύθερου επαγγελματία, όλες οι αποφάσεις και η εξέλιξη της δουλειάς σου βρίσκονται στα χέρια σου, ενώ στο franchise η οργάνωση του συστήματος, η γρήγορη αντιμετώπιση και η ποικιλία των απόψεων από εξειδικευμένους συνεργάτες έχουν καλύτερο αποτέλεσμα. Σε κάθε περίπτωση είναι καθαρά θέμα ανθρώπου το πως θα διαχειριστεί την κάθε συνθήκη. Περνώντας από διάφορα πόστα μέσα στην ίδια εταιρεία, συνεχώς είχα τα μάτια μου ανοιχτά να βλέπω και να μαθαίνω καινούργια πράγματα. Έχοντας λάβει λοιπόν, όλη αυτή την εμπειρία όταν έγινα εγώ επιχειρηματίας χρησιμοποίησα αυτές τις γνώσεις. Ακολουθούσα πάντα την γραμμή της εταιρείας αλλά προσέθετα πάντα και τον προσωπικό μου χαρακτήρα και άποψη.

Πόσο σημαντικό είναι μια εταιρεία να σέβεται και να αξιοποιεί  τις δεξιότητες του εκάστοτε συνεργάτη; Και πόσο σημαντικό είναι για το ίδιο τον franchisee, να νιώθει ότι η εταιρεία του τον υπολογίζει;

Η εταιρεία είναι υποχρεωμένη να γνωρίζει τις δεξιότητες των ανθρώπων της ώστε να μπορεί και τους αξιοποιήσει κατάλληλα. Από την άλλη, ο franchisee πρέπει να βρίσκεται στο κατάστημά του να παρακολουθεί, να ελέγχει, να μαθαίνει. Να αναπτύσσει τις δεξιότητές του και να είναι χρήσιμος στο κατάστημά του. Να είναι η ατμομηχανή του καταστήματός του. Έτσι βελτιώνεται και εξελίσσεται. Είναι πολύ σημαντικό να χρησιμοποιείς τις γνώσεις αλλά είναι εξίσου σημαντικό να έχεις όρεξη να μάθεις και να ανακαλύψεις νέα πράγματα.

Τι θα συμβουλεύατε ένα νέο επενδυτή;

Να βρει τι του αρέσει, να το μάθει καλά, να το γνωρίζει και μετά να επενδύσει σε αυτό. Να ψάξει, να μάθει και να επιλέξει μια αλυσίδα franchise που έχει ένα οργανωμένο σύστημα, διαδικασίες και λειτουργίες που αξίζει να επενδύσει τα χρήματά του. Το franchising είναι ένα κλάδος με ανάπτυξη αλλά δεν είναι όλα τα συστήματα franchise σχεδιασμένα σωστά. Και αυτά θα τα πετάξει η αγορά. Οπότε πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός στο τι θα επιλέξει.

Τέλος, θα θέλαμε ένα σχόλιο για τη βράβευσή σας ως GOLD WINNER BEST FRANCHISEE OF THE YEAR.

Καταρχήν να ευχαριστήσω τους ανθρώπους που με επέλεξαν για αυτό το βραβείο. Ο αγώνας, το πάθος, η όρεξη και η καθημερινή ενασχόληση δεκαετιών επιβραβεύεται και αυτό μου δίνει δύναμη να συνεχίσω στους ίδιους ρυθμούς.