GOLD WINNER WOMAN FRANCHISOR OF THE YEAR 2022- THE FRANCHISE SUCCEESS AWARDS 2022

Το franchising αναδεικνύει τη γυναικεία επιχειρηματικότητα

Η κυρία Χρυσάνθου αναδείχθηκε σε GOLD WINNER FRANCHISOR OF THE YEAR 2022, στα FRANCHISE SUCCEESS AWARDS 2022. Στον απαιτητικό και έντονα ανταγωνιστικό επιχειρηματικό χώρο,
η κα Χρυσάνθου, ως area developer των Curves, σημειώνει μια εντυπωσιακή πορεία. Οι λόγοι:

  • Επέτυχε ταχύτατη διείσδυση αλλά και προσαρμογή ενός διεθνούς brand στην τόσο ανταγωνιστική αλλά και με ιδιαιτερότητες ελληνική αγορά.
  • Ανέδειξε ένα μοναδικό concept και αναγνωρίσιμο επιχειρηματικό μοντέλο με συνεπή παρουσία στην ελληνική αγορά.
  • Επέτυχε γρήγορη προσαρμογή στις νέες συνθήκες, διατηρώντας τα δομικά στοιχεία του συστήματος.

Εφάρμοσε συνεπή επικοινωνία και υποστήριξη σε επίπεδο δικτύου, σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο για τον κλάδο

Υπάρχει πράγματι κάτι μοναδικό και ιδιαίτερο που χαρακτηρίζει τη γυναίκα manager-επιχειρηματία;

Ουσιαστικά είναι η ιδιότητα που έχουν οι γυναίκες να φροντίζουν και να προσέχουν αυτό που κάνουν όπως προσέχουν τα παιδιά τους. Επίσης οι γυναίκες, πιστεύω, ότι έχουν καλύτερη αντίληψη του κινδύνου και προετοιμάζονται. Αυτό συμβαίνει ίσως γιατί κοιτούν πιο μπροστά και αυτό βοηθάει όταν μια οικονομία περνάει κρίσεις. Έχουν αντίληψη του κινδύνου που μπορεί να έρθει.

Οι γυναίκες επιχειρηματίες έχουν μια άλλη οπτική των πραγμάτων και μπορούν να οργανωθούν και να οργανώσουν διαφορετικά τα πράγματα ώστε να είναι έτοιμες. Σκέφτονται τι μπορούν να προετοιμάζουν τις καταστάσεις πριν συμβεί κάτι. Με αυτά τα χαρακτηριστικά ένα δίκτυο επωφελείται. Γιατί δουλειά του franchisor είναι να προστατεύσει το δίκτυο και να το φροντίσει έτσι ώστε να μην νιώθει ο franchisee μονός του.

Ποιες ενέργειες έχετε ακολουθήσει για να βοηθήσετε στην ανάπτυξη του δικτύου Curves;

Εξαρχής έδωσα πολύ μεγάλη προσοχή στην επιλογή των συνεργατών μου/franchisees. Δεν ακολούθησα μια τακτική για να έχω γρήγορη ανάπτυξη αλλά επέλεξα άτομα που μπορούν να πρεσβεύσουν την κουλτούρα των Curves και ακολουθούν τις ίδιες αξίες με μένα, ως επιχειρηματία.

Επίσης πολύ σημαντικό για μένα είναι η εκπαίδευση, η βελτίωση και η εξέλιξη. Τα 3 αυτά συστατικά μπορούν να δώσουν την ώθηση για να πας μπροστά. Και βέβαια έχοντας αντίληψη πως κινείται η αγορά και το τι συμβαίνει στην αγορά, ο κάθε επιχειρηματίας θα πρέπει να είμαι ευέλικτος ώστε να προσαρμόζεται στις νέες συνθήκες.

Το Curves είναι ένα διεθνές brand που επέτυχε να αναπτύξει ένα δυνατό δίκτυο franchise στην Ελλάδα. Ποιες ήταν οι προκλήσεις που αντιμετώπισε το δίκτυο Curves για να κερδίσει την εμπιστοσύνης του ελληνικού κοινού;

Είναι γεγονός ότι είναι δύσκολο ένα διεθνές brand να διεισδύσει εύκολα στην ελληνική αγορά και να συμβαδίσει με τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας λόγω διαφοράς κουλτούρας και ιδιοσυγκρασίας. Εμείς δεν είχαμε τέτοια δυσκολία, εμείς αντιμετωπίσαμε (στην αρχή) την δυσπιστία του κοινό για την αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών μας. Αφού είδαν ότι έχει αποτέλεσμα τότε το αγάπησαν. Και εγώ όμως δεν το προώθησα ότι είναι ένα ξένο brand που ήρθε

στην Ελλάδα αλλά ένα δίκτυο franchise που προσφέρει στη γυναίκα, σε κάθε γυναίκα, αυτό που θέλει. Δηλαδή ένα τρόπο για να αισθάνεται ωραία, να έχεις καλή υγεία και καλή ψυχολογία. Επίσης δεν μπήκα στη διαδικασία να προσαρμόσω τo concept στα ελληνικά δεδομένα. Έμεινα πιστή σε αυτό που πρεσβεύει το Curves και αυτό που πρεσβεύω και εγώ η ίδια.

Ο χώρος του franchise, προσφέρεται για την ανάδειξη των ταλέντων και την επιτυχία γυναικών-manager και επιχειρηματιών;

Φυσικά, το franchising είναι ένα πιο δομημένο περιβάλλον και οι γυναίκες μπορούν να φτάσουν στην επιτυχία με μια τέτοια συνθήκη. Για τις γυναίκες είναι πιο εύκολο να ακολουθήσουν είναι πρόγραμμα, κάποιες πρακτικές, Είναι πιο πειθαρχημένες. Έτσι μπορούν να εύκολα να αναπτυχθούν σε ένα τέτοιο περιβάλλον.

Τι πρακτικές υιοθέτησε το δίκτυο Curves, ώστε να ξεχωρίσει από τον ανταγωνισμό, σε ένα διαρκές μεταβαλλόμενο οικονομικό περιβάλλον;

Πολύ υψηλής ποιότητας υπηρεσία. Προσφέρουμε εξειδίκευση και σωστή εξυπηρέτηση. Δεν μπήκαμε στο πειρασμό να φέρουμε ότι είναι «της μόδας». Κρατήσαμε αναλλοίωτο το concept, το βελτιώσαμε και κάναμε προσθήκες που συμβαδίζουν με την γενικότερη ιδεολογία μας. Όπως η διατροφή που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την γυμναστική. Οι υπηρεσίες μας λειτουργούν συμπληρωματικά έτσι ώστε ο πελάτης μας να έχει μια ολοκληρωμένη εμπειρία που μόνο στα καταστήματα του δικτύου μας μπορεί να έχει. Όλοι οι franchisees και εγώ έχουμε καταρτιστεί με τη σωστή εκπαίδευση ώστε να μην παρεκκλίνουμε από αυτό που πρεσβεύουμε. Έχοντας ειδίκευση σε αυτό που κάνουμε, ξεχωρίζουμε χωρίς να κάνουμε περιττές προσθήκες. Έτσι δημιουργούμε πιστό κοινό που ξέρει ότι βρισκόμαστε δίπλα του σε όλη τη διάρκεια της συνεργασίας μας.

Με ποιον τρόπο διασφαλίζεται η αποδοτικότητα των franchisees του δικτύου σας;

Το δίκτυο Curves έχει καλό όνομα στην αγορά για την εμπειρία του, την τεχνογνωσία αλλά και την υποστήριξη που παρέχει στους συνεργάτες του. Το όνομα μας αποπνέει έναν σεβασμό στην αγορά και στα μέλη και στους συνεργάτες. Οι συνεργάτες μας έχουν πάντα να πουν τα καλύτερα για εμάς για αυτό το λόγο οι περισσότεροι ενδιαφερόμενοι έρχονται από σύσταση. Λειτουργεί πολύ το word of mouth. Στηρίζοντας σωστά και ουσιαστικά το δίκτυο, μας έρχονται νέοι επενδυτές γιατί ξέρουν ότι είμαστε επαγγελματίες.

Τι αναζητά ένας νέος επενδυτής από μια πρόταση franchise;

Υπάρχουν δύο ειδών επενδυτών, Είναι εκείνος που αποσκοπεί καθαρά στα κέρδη και εκείνος που τρέχει εκείνος την επιχείρηση του και έχει επαφή με τα μέλη του. Εμείς κυρίως, έχουμε συνεργάτες που ανήκουν στην δεύτερη κατηγορία. Οι επενδυτές αυτοί λοιπόν, αναζητούν μια πρόταση που τους παρέχει ένα οργανωμένο πρόγραμμα συνεχούς εκπαίδευσης, ουσιαστική υποστήριξη και κατανόηση. Πρέπει ο franchisor να κατανοεί τις αλλαγές και τις προσκλήσεις της αγοράς ώστε να υποστηρίζει και να λειτουργεί βοηθητικά. Να καταλαβαίνει τις ανάγκες του κάθε συνεργάτη αλλά και διαβάζει τις ιδιαιτερότητες τις κάθε κατάστασης ώστε να δίνει τις σωστές λύσεις. Ο επενδυτής θα πρέπει να νιώθει ότι ανήκει σε μια οικογένεια που μπορεί να του σταθεί  σε κάθε πρόβλημα επαγγελματικό και προσωπικό. Ο νέος επενδυτής θέλει να νιώθει ασφάλεια, να υπάρχει επικοινωνία, σωστή εκπαίδευση, υποστήριξη και καθοδήγηση. Να είναι κύριος του εαυτού του αλλά να μην νιώθει μόνος. Έχοντας μια καλή ψυχολογία, ο επενδυτής “τρέχει” και καλύτερα την επιχείρησή του.

Ποια είναι τα κριτήρια εκείνα, που πρέπει να πληροί ένας νέος συνεργάτης σας;

Πρέπει να έχει αυτά τα χαρακτηριστικά που δεν μπορώ εγώ να τους διδάξω. Δηλαδή ήθος, αξίες και πάθος. Αυτά είναι που ψάχνω σε όλα τα υπόλοιπα μπορούμε να τους εκπαιδεύσουμε. Αυτά όμως πρέπει να τα έχουν από μόνοι τους. Το ήθος αφορά τον τρόπο λειτουργίας του καταστήματος, πάθος για να βοηθήσει τον κόσμο να φτάσει τον στόχο του και μαζί τους, να φτάσει και εκείνος του προσωπικούς του στόχους. Οι αξίες που διέπουν τον νέο συνεργάτη είναι η ειλικρίνεια, να μην τα παρατάει, να λειτουργεί μέσα στην κοινότητα του δικτύου σωστά και ομαδικά, να τον ενδιαφέρουν τα κοινωνικά θέματα. Να μην έχουν στο μυαλό τους μόνο το κέρδος, να αγαπούν αυτό που κάνουν και να αγαπούν τις πελάτισσες σας.

Τι θα συμβουλεύατε μια νέα γυναίκα επιχειρηματία, που θέλει να δραστηριοποιηθεί στον χώρο του franchise;

Να είναι πολύ προσεχτική στην επιλογή του franchisor. Για να μπορέσει να έχει μια καλή συνεργασία , ο franchisor πρέπει να έχει τις ίδιες αξίες και τα ίδια πρότυπα. Έτσι μόνο θα υπάρξει μια καλή συνεργασία και μια καλή συνύπαρξη. Πρέπει λοιπόν, να είναι και καλό το προϊόν  αλλά και υπάρχει σύνδεση με τον franchisor.

Τέλος, θα θέλαμε ένα σχόλιο για τη βράβευσή σας, ως WOMAN FRANCHISOR OF THE YEAR.

Με έχει συγκινήσει αυτή η βράβευση. Ειδικά την περίοδο που γίνεται. Οι εποχές είναι δύσκολες  και όλες οι επιχειρήσεις fitness χρειάζεται να διαχειριστούμε διάφορες προκλήσεις. Ακόμα και εμείς οι franchisors χρειάζομαι κάποιον να μας πεις “έκανες καλή δουλειά”. Αυτή η βράβευση επιβεβαιώνει ότι κάνουμε καλά τη δουλειά μας αλλά και ότι έχουμε φτιάξει ένα δυνατό δίκτυο. Η βράβευση αυτή μου επιβεβαιώνει ότι βρίσκομαι στο σωστό δρόμο.