gregorys-franchise-awards-2022

“Το όραμα του Γρηγόρη είναι να μεταδίδει καθημερινά το χαμόγελο σε όλο τον κόσμο με τον καφέ, τις γεύσεις και τη φιλοξενία του”

Το δίκτυο Γρηγόρης απέσπασε το βραβείο Excellence in Marketing 2022 των The Franchise Success Awards καθώς ηγήθηκε μιας πολύπλευρης, εξωστρεφούς, καινοτόμου και ιδιαίτερα αποτελεσματικής στρατηγικής marketing.

Το FRANCHISE SUCCESS μίλησε με την κ. Άννα Κολυβά, Διευθύντρια Marketing της Γρηγόρης για την βράβευση της εταιρείας, τις προκλήσεις της εποχής και την επιχειρηματική πρόταση Γρηγόρης.

γρηγόρης

Τα καταναλωτικά πρότυπα και το οικονομικό περιβάλλον μεταβάλλονται συνεχώς. Με ποιον τρόπο η αλυσίδα Γρηγόρης διατηρεί την ηγετική θέση και τη μοναδική αγοραστική εμπειρία, πάρα τις προκλήσεις της εποχής;

Από το 1972 που ξεκίνησε ο Γρηγόρης Γεωργάτος το πρώτο κατάστημα στη Δάφνη, είχε θέσει μία αρχή: σεβόμαστε απόλυτα τον καταναλωτή και του προσφέρουμε τα πιο ποιοτικά προϊόντα, συνδυασμό με την πιο ζεστή φιλοξενία. Σε αυτό το πλαίσιο, εκτός από την άριστη ποιότητα των προϊόντων και των υπηρεσιών, εμείς στον Γρηγόρη προσφέρουμε στους πελάτες μας αυτό που θέλουν, όποιες κι αν είναι οι διατροφικές τους επιλογές. Αφουγκραζόμαστε συνεχώς τις ανάγκες τους και στη συνέχεια η ομάδα του R&D δημιουργεί και δοκιμάζει νέα προϊόντα που θα τις καλύψουν. Αυτή τη στιγμή, εκτός από τα παραδοσιακά μας προϊόντα, προσφέρουμε επιλογές wellbeing, vegan, protein, κλπ. Ταυτόχρονα, επενδύουμε συνεχώς και στο digital transformation έτσι ώστε να προσφέρουμε μία ενιαία και αναβαθμισμένη εμπειρία τόσο online, όσο και στο φυσικό κατάστημα.  Και μιλώντας για το φυσικό κατάστημα, θα ήθελα να τονίσω τη σημασία του στη διαμόρφωση της εμπειρίας του πελάτη. Εκτός από το ότι θα πρέπει να είναι φιλόξενο και πελατοκεντρικό, θα πρέπει επίσης να είναι μοντέρνο και «θελκτικό». Για το λόγο αυτό, πέρυσι λανσάραμε τη νέα εικόνα καταστήματος, η οποία θεωρούμε ότι, σε συνδυασμό με τα προϊόντα και το χαμόγελο του προσωπικού μας, προσφέρει στους πελάτες μας μία ξεχωριστή αγοραστική εμπειρία.

Μια απ’ τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η αγορά στην post covid περίοδο, είναι η έλλειψη προσωπικού. Πώς το αντιμετωπίσατε;

Η εύρεση προσωπικού στην post covid εποχή, είναι  μία μεγάλη πρόκληση όχι μόνο για το Γρηγόρη, αλλά για όλες τις επιχειρήσεις παγκοσμίως. Η αλήθεια είναι ότι πλέον δεν επιλέγει μόνο ο εργοδότης το προσωπικό, αλλά και ο εργαζόμενος την επιχείρηση στην οποία θα δουλέψει. Άρα είναι πολύ σημαντικό να έχεις διαμορφώσει ένα εξαιρετικά ελκυστικό εργασιακό περιβάλλον, έτσι ώστε να είσαι στις πρώτες επιλογές των εργαζομένων. Εμείς δουλεύουμε εδώ και πολλά χρόνια σε αυτή την κατεύθυνση, γιατί στο Γρηγόρη, ο άνθρωπος ήταν, είναι και θα είναι στο κέντρο. Είτε είναι πελάτης, είτε συνεργάτης, είτε προσωπικό. Ο σεβασμός, η ενσυναίσθηση, η αξιοκρατία, η ανταμοιβή και η εξέλιξη, είναι οι ακρογωνιαίοι λίθοι της στρατηγικής του HR. Με αυτούς τους τρόπους καταφέρνουμε όχι μόνο να ανταποκριθούμε στην πρόκληση της έλλειψης προσωπικού, αλλά και να κρατήσουμε το υφιστάμενο προσωπικό στην εταιρία μας. Γιατί και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Εδώ αξίζει να σας αναφέρω ότι μέχρι και σήμερα συνεχίζουν να εργάζονται στο Γρηγόρη, άνθρωποι που είχαν ξεκινήσει στα πρώτα καταστήματα και στα τότε κεντρικά γραφεία. Αυτή τη στιγμή, πάνω από το 30% του προσωπικού των κεντρικών γραφείων, εργάζεται στο Γρηγόρη πάνω από 10 χρόνια

Ποια πολιτική marketing ακολουθεί το δίκτυο Γρηγόρης και τι αποτελέσματα επιφέρει στην εταιρεία και τους συνεργάτες;

Το όραμα του Γρηγόρη είναι να μεταδίδει καθημερινά το χαμόγελο σε όλο τον κόσμο με τον καφέ, τις γεύσεις και τη φιλοξενία του. Έχοντας ως βάση το όραμά μας από το οποίο έχουν διαμορφωθεί το brand promise και proposition, χαράσσουμε κάθε εποχή τη στρατηγική μας, λαμβάνοντας πάντα υπόψη το περιβάλλον, την αγορά και φυσικά τον καταναλωτή. Αξιοποιώντας όλα τα data που έχουμε στη διάθεσή μας, σχεδιάζουμε στρατηγική με focus στον πελάτη. Λειτουργούμε προγραμματισμένα αλλά και με ευελιξία, αντιμετωπίζοντας αποτελεσματικά όλες τις προκλήσεις και αξιοποιώντας όλες τις ευκαιρίες.

Σε ένα franchise δίκτυο, είναι πολύ σημαντικό με τις ενέργειες marketing να διατηρείς τον τελικό σου πελάτη ευχαριστημένο, καθώς έτσι δημιουργείς ευχαριστημένους συνεργάτες franchisee και εργαζόμενους που σε εμπιστεύονται και γίνονται οι καλύτεροι brand ambassadors.

Σε αυτό το πλαίσιο, μεγάλη προτεραιότητα  αποτελεί το περιβάλλον και οι κοινωνικές δράσεις. Συγκεκριμένα προωθούμε τα επαναχρησιμοποιούμενα είδη και έχουμε αντικαταστήσει τα πλαστικά μίας χρήσης με είδη φιλικά προς το περιβάλλον, προσπαθούμε με όλες μας τις δυνάμεις να πετύχουμε μηδενική σπατάλη τροφίμων και είμαστε δίπλα στην κοινωνία όταν μας χρειάζεται.

γρηγόρης

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά και οι ανάγκες του σύγχρονου franchisee;

Το βασικό χαρακτηριστικό του σύγχρονου franchisee είναι η επιχειρηματικότητα και η βούληση να αλλάξει τη ζωή του δημιουργώντας τη δική του επιχείρηση. Μάλιστα, όπως έχουμε διαπιστώσει από τις πρόσφατες συνεργασίες μας, πρόκειται για ανθρώπους όλων των ηλικιών. Είτε είναι προσωπικό των καταστημάτων μας που αποφασίζει να κάνει το δικό του μαγαζί, είτε  επιχειρηματίες σε άλλους κλάδους που θέλουν να ασχοληθούν με την καφεστίαση, είτε στελέχη επιχειρήσεων που θέλουν να ανοίξουν τη δική τους επιχείρηση, είτε ακόμα και ελεύθεροι επαγγελματίες που κάνουν τη μεγάλη «στροφή» στην καριέρα τους.

Τώρα, όσον αφορά στις ανάγκες του franchisee, θα έλεγα ότι αυτό που, βασικά, ψάχνουν είναι η σιγουριά και η καθοδήγηση. Σε αυτές τις συνθήκες, όπου, μεταξύ άλλων, υπάρχει αβεβαιότητα και αυξήσεις στις πρώτες ύλες και το κόστος της ενέργειας, ο franchisee θέλει να νοιώσει ότι κάνει μία ασφαλή & κερδοφόρα επένδυση, ότι έχει επιλέξει μία εταιρία που θα τον καθοδηγήσει με το σωστό τρόπο από την πρώτη μέρα και καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεργασίας και φυσικά θα τον στηρίξει στις δύσκολες στιγμές. Και αυτά τα ζητούμενα δεν είναι ούτε αυτονόητα, ούτε εύκολο να τα παρέχει ο κάθε franchisor. Ενδεικτικά να σας αναφέρω ότι εμείς στο Γρηγόρη, μόλις διαπιστώσαμε τις αυξήσεις στο κόστος ενέργειας, στηρίξαμε εκτάκτως όλους τους συνεργάτες franchisee με «επίδομα ενέργειας», ύψους 1.500€ ανά κατάστημα. Στόχος μας ήταν να συγκρατήσουμε το μεγαλύτερο μέρος της επιβάρυνσης του κόστους, ώστε να μη μετακυληθεί στους καταναλωτές μέσω των λιανικών τιμών πώλησης και παράλληλα να υποστηρίξουμε τους συνεργάτες μας. Γιατί τα καταστήματά μας είναι άρρηκτα συνδεδεμένα μαζί μας και θα κάνουμε πάντα ότι χρειάζεται για να καλύπτουμε τις ανάγκες τους.

Ποια είναι στοιχεία της πρότασης franchise της Γρηγόρης που δημιουργεί σιγουριά και ασφάλεια στον νέο επενδυτή;

Η πρόταση Γρηγόρης franchise έχει ουσιώδη και μοναδικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, που δημιουργούν ασφάλεια και σιγουριά στον επενδυτή:

  • Μεγάλη δύναμη του brand, που προσελκύει το καταναλωτικό κοινό στο κατάστημα από την πρώτη μέρα λειτουργίας.
  • Διευρυμένη προϊοντική γκάμα, που ανταποκρίνεται στις σύγχρονες διατροφικές τάσεις. Αυτό σημαίνει ότι τα καταστήματα Γρηγόρης προσφέρουν ποικίλες επιλογές που καλύπτουν ακόμα και τους καταναλωτές που ακολουθούν εξειδικευμένη διατροφή, όπως wellbeing, vegan, protein, lacto-free, για όλες τις ώρες τις ημέρας και όλες τις περιστάσεις. Αυτό εξασφαλίζει ένα all day traffic στο κατάστημα και συνεπώς ένα αυξημένο τζίρο
  • Εξαιρετική γνώση του real estate και τεχνογνωσία για την επιλογή του σωστού σημείου ενός νέου καταστήματος.
  • Έμπειρη ομάδα που βρίσκεται δίπλα σε όλους τους συνεργάτες, από την πρώτη στιγμή και σε όλη τη διάρκεια της συνεργασίας. Από την επιλογή του σημείου, τη διαμόρφωση του χώρου, την επιλογή και την εκπαίδευση του προσωπικού και την καθημερινή λειτουργία του καταστήματος.
  • Σχεδιασμός & υλοποίηση μίας πρωτοποριακής μεθόδου εκπαίδευσης e-learning, μέσω της οποίας εκπαιδεύουμε το προσωπικό των καταστημάτων real time, κάθε φορά που λανσάρουμε ένα νέο προϊόν. Ταυτόχρονα εκπαιδεύουμε όλο το προσωπικό των καταστημάτων αρχικά στο εκπαιδευτικό μας κέντρο και στη συνέχεια on the job training σε εκπαιδευτικά καταστήματα Γρηγόρης. Με αυτό τον τρόπο ο franchisee του Γρηγόρη ξεκινάει να λειτουργεί το κατάστημά του με ένα πλήρως εκπαιδευμένο και λειτουργικό προσωπικό.
  • Στήριξη των συνεργατών μας σε όλες τις δυσκολίες και τις αντιξοότητες. Όπως κάναμε και με το επίδομα ενέργειας, έτσι θα είμαστε πάντα σε ετοιμότητα για να βρούμε λύσεις που θα βοηθήσουν τους συνεργάτες μας.

γρηγόρης

Τέλος, θα θέλαμε ένα σχόλιο για τη βράβευσή σας ως GOLD WINNER Excellence in Marketing.

Θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε πολύ για αυτή την τιμητική διάκριση και να σας συγχαρούμε για την αγάπη σας στο franchise και την προσπάθεια που κάνετε να αναδείξετε τους καλύτερους. To marketing στο Γρηγόρη είναι μία εξειδικευμένη ομάδα, με καταλυτική δράση στη λειτουργία της επιχείρησης. Μελετά τις τάσεις και όλα τα δεδομένα, χαράσσει τη στρατηγική και την υλοποιεί. Είμαι πραγματικά υπερήφανη για αυτή τη βράβευση και θεωρώ ότι είναι μία ανταμοιβή για την ομάδα.